Hoe mooier je CV, hoe beter je sollicitatie.
Dat CV maak je zó
Volg dit stappenplan en maak een parel van een CV:
- Stap 1: contactgegevens + profielschets
- Stap 2: werkervaring
- Stap 3: opleiding(en)
- Stap 4: competenties + vaardigheden
- Stap 5: cv opmaken mét voorbeelden
- Stap 6: cv checklist
Waarom is een CV zo belangrijk?
Cv, ook wel je curriculum vitae, is superbelangrijk! Waarom? Omdat in je CV staat welke opleidingen je hebt gevolgd en wat je werkervaring is. Precies de informatie waar je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar is.
Wanneer je solliciteert voor een baan, kijkt de werkgever meestal eerst naar je CV. Zo kan hij of zij binnen een paar seconden zien of je studie en werkachtergrond passen bij de functie waarvoor je solliciteert. Het is daarom heel belangrijk dat je CV een overzichtelijk document is waarin je kort je opleidingen en vorige banen benoemd en beschrijft. Hoe ziet een goed CV er dan precies uit?
Stap 1: Start met je contactgegevens en profielschets
De eerste stap. Je begint je cv met een kop, foto, contactgegevens en een kleine alinea waarin je jezelf kort voorstelt. Een profielschets noem je dat. Je eerste mogelijkheid om op te vallen! Pak die kans dus!
Vermeld je contactgegevens. Voeg daaraan toe je geboortedatum, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Een werkgever wilt graag van je weten wanneer je geboren bent, waar je woont, je telefoonnummer en e-mailadres. Hou het wel zakelijk, dus maak eventueel een nieuw e-mailadres aan als je nog mailt met alies-debeste@hotmail.com. Vermeld ook naar je een eigen website of LinkedIn-pagina.
Stap 2: Werkervaring
Als je de aandacht getrokken hebt, vermeld je jouw werkervaring. Dit is samen met je opleiding(en) misschien wel het belangrijkste onderdeel van je cv. Van je bijbaantjes tot vrijwilligerswerk, veel is bruikbaar! Schrijf dit dus zo goed mogelijk op.
Een cv maken zonder werkervaring kan natuurlijk niet. Ook als je nét van je opleiding komt, kun je jouw CV vullen met stage-ervaring, vrijwilligerswerk en bijbaantjes.
Stap 3: zo vermeld je jouw opleidingen
Vermeld altijd bovenaan je meest recente opleiding en werk dan toe naar het verleden. Begin met de naam van je opleiding, de naam van de opleidingsinstantie en locatie en daarna de periode of het jaartal en de maand waarin je de opleiding, cursus of training volgde. Als de opleiding niet meteen voor iedereen duidelijk is, zorg dat er een omschrijving bij staat.
Stap 4: Competenties en vaardigheden
Je bent meer dan alleen je diploma’s en je werk. Hoe maak je nu beter duidelijk wat voor een persoon je bent? Met competenties en vaardigheden! Competenties kan je ontwikkelen. Voorbeelden zijn:
- Talen en de mate waarin je ze spreekt/ schrijft;
- Vaardigheden die je niet op school hebt geleerd, maar wel goed kan. Bijvoorbeeld: fotograferen.
Stap 5: Opmaken CV
Je CV op een goede manier opmaken is heel belangrijk. Het ziet er professioneler uit en daardoor maak je een goede indruk bij je werkgever.
Veel succes en plezier met het maken van je CV!