De Klik

Soms is het er en soms niet. De Klik.

En als er geen klik is, kan dat vervelend uitpakken.

Bij een werkgever die ik in het verleden had, was er met een leidinggevende ook geen klik. Dat vond ik verschrikkelijk. Ik, degene die zo aardig ben, zo vriendelijk, gedienstig en altijd behulpzaam. Echter, waarschijnlijk zijn er ook mensen die last hebben van mensen zoals ik. Er was geen klik en er was niets aan te doen. Op dat moment heb je twee keuzes, doorgaan en het accepteren (en proberen er niet onder te lijden), of afscheid nemen van elkaar.

 

Verbinding

Tijdens mijn opleiding tot arbeidsdeskundige had ik ook eens geen klik met een arbeidsdeskundige bij wie ik twee dagen stage ging lopen. Hij accepteerde mijn aanwezigheid, en daar hield het bij op. Ik zocht naar gezamenlijke interesses. Het enige was ons bond, was het vak. Verder kwam hij uit een stad in de Randstad, ik uit een klein Brabants dorpje. Hij had geen kinderen, ik drie kleintjes. Hij reed in een grote megadure cabrio. Mij zeggen auto’s niets, ja alleen de kleur. Dus toen hij op dag één aangereden kwam en vroeg vanwege de 37 graden of het dak eraf kon, gaf ik de meest verkeerde opmerking die ik kon geven: ‘Daar gaat mijn coupe’. Ik probeerde een tijdje verbinding te zoeken, hij wees elk contact af. En bij de klanten waar we waren, toevallig die dag allemaal mannelijk, had hij met iedereen verbinding, vanwege zijn auto. Dat is dan voor mannen toch een gemakkelijk gespreksonderwerp.

En ’s avonds toen ik thuis kwam vroeg ik me af hoe dit zo mis had kunnen gaan. Na allebei een nachtje geslapen te hebben bleek hij er ook over te hebben nagedacht. Want de volgende dag ging het gelukkig stukken beter.

Waarom schrijf je dit Miranda?

Het gaat hier om verbinding maken. Dit doe je ook tijdens een sollicitatiegesprek. Als je tijdens een sollicitatiegesprek al voelt dat je geen verbinding hebt met het bedrijf waar je solliciteert, dan kun je net als in het eerste voorbeeld twee dingen doen. 1. Niets, je accepteert het gesprek en de conclusie is dat je waarschijnlijk afgewezen wordt. Of 2., maar daar moet je wel lef voor hebben. Je geeft aan tijdens het gesprek dat je het gevoel hebt dat het niet lekker loopt, of dat je een afstand voelt. Je vraagt waar dat aan ligt. Hebben ze al een andere kandidaat? Of heb je zojuist een antwoord gegeven wat verkeerd gevallen is? Op deze manier wordt het sollicitatiegesprek een echt gesprek en ben je niet een van de velen. De kans is er uiteraard dat je toch afgewezen wordt, maar dan heb je in ieder geval geprobeerd te achterhalen waar het aan ligt en eruit te halen wat erin zit!

Ik wens je veel succes met solliciteren.

 

Miranda Becx

Stappen Naar Werk

Ik help je in je zoektocht naar werk waar je gelukkig van wordt!

Heb je jezelf al aangemeld voor mijn gratis training? ‘In 15 dagen goed voorbereid op solliciteren’